Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ Ε4 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΛΥΚΟΥΡΙΑ – ΔΑΡΑΣ 13-07-08

Χωρίς όρεξη ξεκίνησε η μέρα μου μετά την χθεσινή μέρα που έκλεισε με πολύ πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη μου. Η μικρή με την ειδική αντιβίωση που μας συνέστησε τηλεφωνικά η φίλη μας Αντωνία, ητανε πολύ καλύτερα . Έφυγα μόνος το πρωί και ξαναπήγα στα Λυκουρια με την βοήθεια του τοπικού οδηγού και φίλου Τάκη Μπαλάσκα. Αφού με χαιρέτησε κατά τις 6.30πμ ξεκινούσα το μονοπάτι εκεί που το άφησα χτες κατηφορικά προς τις πηγές του Λάδωνα μέσα από πολλά ατέλειωτα έργα της δημοτικής επιχείρησης, και αρκετά χόρτα ψηλά που πάλι ήθελα μακρύ παντελόνι.
Στις πηγές του Λάδωνα οι τσομπάνηδες έπιναν καφεδάκι και με καλημέριζαν προσφέροντας μου καφέ και γιαούρτι με ζεστό ψωμί. Αφού πήρα κρύο νεράκι και συμβουλεύτηκα τις γνώσεις τους για το μονοπάτι, συνέχισα τον δρόμο μου.
Το ποτάμι δίπλα μου με δρόσιζε καθώς ο ήλιος δεν είχε καλοσηκωθει ακόμα και περπατούσα με άνεση αλλά σε βαθιές ανάσες που έπαιρνα πονούσα.
Άλλαξα πορεία προς ΝΑ και με την βοήθεια των σημαδιών μετά από 1.30ωρα ποδαρόδρομο έφτανα στο χωριό Παγκράτιο που έμοιαζε εγκαταλειμμένο αλλά είχε κατοίκους. Βέβαια καλημέρα έλεγες και σου ελεγανε τι κάνεις εδώ με αυτό στην πλάτη? Καλό είναι να γίνει και ένας χάρτης που να δείχνει την κατεύθυνση του μονοπατιού μέσα στα χωριά, γιατί έχω κάνει αρκετούς κύκλους. Ας είναι καλά μια γιαγιά που όταν την καλημέρισα και την ρώτησα για το μονοπάτι θυμήθηκε τον συγχωρεμένο σύζυγο της και πήρε από το χέρι και με πήγε στο καλά κρυμμένο σηματάκι που ήξερε που ήταν ίσως μόνο αυτή. Πέρασμα κάτω από το μικρό δασάκι με τις δημοτικές βρύσες τοποθετημένες μπροστά από τα δέντρα σε περίπτωση πυρκαγιάς να δράσουν ακαριαία .Κατηφόριζα για τον Δαρα όπου σε κάνα 20λεπτο έβλεπα μπροστά μου.
Καλύτερο το τοπίο καθώς άφηνα την ξεραΐλα πίσω μου και περνούσα σε κατάφυτη δροσερή περιοχή. Βρήκα τις ταμπέλες που τις αποθανάτισα και κατευθύνθηκα μέχρι το κοντινο, ποταμακι όπου ετοιμάστηκα για την κρύα βουτιά βάλσαμο . Ένας παπάς που περνούσε με ρώτησε αν είμαι καλά και αν θέλω κάτι. Αφού το επόμενο πεντάλεπτο του εξηγούσα τι έκανα, με οδηγούσε στον τοπικό καφενέ, όπου αρκετοί θαμώνες έπαιρναν το καφεδάκι τους. Τηλεφώνησα στο Team και σε λίγη ώρα ήρθαν αφού σήμερα ήμουν έτοιμος αρκετά νωρίς.
Κατεύθυνση προς το χωριό Δάφνη και από εκεί προς την Μουριά λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, με την φανταστική θεά στην λίμνη του Λάδωνα. Τέλειο χρώμα για τεχνητή λίμνη αλλά και τοπίο άγνωστης ελληνικής φύσης. Η οικοδέσποινα Κανέλα η ιδιοκτήτρια τοπικού καφενείου – εστιατόριου με καταπληκτικές γεύσεις μας υποδεχόταν κάτω από ένα φυσικό τοπίο που έφτιαξε μόνη της με υλικά της φύσης.
Οι ακτίνες του ήλιου δεν μας άγγιζαν και τα μάτια μας χάνονταν στο γαλάζιο της Λίμνης και το νησάκι που φαίνονταν στο βάθος της.
Η απόλυτη χαλάρωση και ησυχία σε όλο της το μεγαλείο, μια τέλεια απόδραση πολύ κοντά στην Αθήνα Το φράγμα του Λάδωνα που μπορείτε να επισκεφτείτε από τις 8.30πμ μέχρι την δύση του ήλιου και αφού χτυπήσετε το κουδούνι πρώτα. Ένα σημείο ιστορικό αφού την κατασκευή του φράγματος είχαν χρηματοδοτήσει οι γερμανοί και κατασκεύασαν οι Ιταλοί. Με έργα που ξεκίνησαν στις αρχές του 1950 τέσσερα χρόνια μετά ολοκληρώνονταν η κατασκευή του με αρκετά οφέλη για την ΔΕΗ. Από τα νερά του Λάδωνα.
Καμία αξιοποίηση από εκεί και μετά για την γύρω περιοχή που είναι αρκετά φιλόξενη και οικονομική για αποδράσεις κοντινές και πολυήμερες. Στην επιστροφή στρίψαμε για τον Άγιο Κωνσταντίνο όπου οι εργασίες διαπλάτυνσης του οδοστρώματος είχαν διακοπή καθώς το τμήμα αυτό της περιοχής ανήκει στον Νομό Αρκαδίας.
Αρκετά πλατάνια είδαμε καθώς στα δεξιά μας κυλούσε ο ποταμός Λάδωνας. Δυο όμορφα πατάρια κατάλληλα διαμορφωμένα σε χώρους αναψυχής με τραπέζια είναι ότι πρέπει για στάση για να πάρουμε το μεσημεριανό μας. Εικόνα φυσικού κάλους με το ποτάμι κάτω από τα πόδια μας να κυλαει και την δροσιά του να ανεβαίνει επάνω σε μας.
Σε απόσταση 500μ βρεθήκαμε στην παραποτάμια βάση της εταιρείας ΕCO ACTION στου φίλου μας Τάκη ιδιοκτήτη εταιρείας εναλλακτικών μορφών τουρισμού με μονοήμερες αποδράσεις διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες και ξύλινες κατοικίες.
Στην διεύθυνση www.ecoaction.gr κατεβάζεται πληροφορίες για όλα τα προγράμματα και τις δραστηριότητες στην φύση.
Με ορμητήριο το ξενοδοχείο DIMITRA στην Δάφνη μπορείτε να περιηγηθείτε στην γύρω περιοχή όχι μονό με δραστηριότητες αλλά και με γαστρονομικές απολαυσεις στις γύρω παραδοσιακές ταβέρνες και μικρά κρυμμένα καφενεία στην περιοχή της Δάφνης. Μια επίσκεψη στην μονή της Ευαγγελίστριας με την πολύ ωραία θέα της γύρω περιοχής και την λίμνη θα σας συναρπάσει.
Ο Λεωνίδας είναι ο άνθρωπος μας στην περιήγηση μας ακούραστος μας οδήγησε στα μονοπάτια της γύρω περιοχής και μας έμαθε τα μυστικά της.
Άγνωστη Ελλάδα πολύ ισορροπημένη ,σε απόσταση 40 χιλιόμετρων από τα Καλάβρυτα συνδέεται με άσφαλτο από τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα των Καλαβρύτων και του Μαινάλου , καθώς και με τα Σπηλαία των Λιμνών, και ακόμη για τους πιο έξτριμ μια επίσκεψη στα ύδατα της Στυγός είναι οι ιδανικές αποδράσεις που γίνονται ξεκούραστα και άνετα.
Η διαμονή μας ήταν βασιλική μετά από τις αρκετές διανυκτερεύσεις που είχαμε στην φύση. Μας άρεσε και θα ξαναέρθουμε σίγουρα όσο μακριά και αν είναι από την Θεσσαλονίκη γιατί βρήκαμε την εναλλακτική Ελλάδα στα πρόσωπα των κατοίκων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

E4 Greece

Ελληνική διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων διαδρομών Ε4 ΙΟΥΝ-ΙΟΥΛ 2008