Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ Ε4 [ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ – ΔΕΛΦΟΙ ]




Μας χτύπησε ο καύσωνας καθώς κατεβαίναμε από την Καλοσκοπη σαν ζαλισμένα κοτόπουλα .Δεν κάνεις βήμα καθώς καίγεσαι. .Νωρίς το πρωί από την Επταλοφο ,που ανεβήκαμε από την Αμφίκλεια γιατί έφυγε ο Μιχάλης για Θεσσαλονίκη και η μικρή πήγε στο κέντρο υγείας με περιέργους πόνους στο στομαχι .Τελος καλό !!Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο αλλά πρέπει να έχεις ανοικτό το μάτι σου καθώς ακολουθει αρκετά γιδόστρατα, μπαίνει σε δασικούς δρόμους. Είναι κατάλληλο για άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το βουνό καθώς δεν έχει απότομες κλίσεις και δεν υπερβαίνει τις 5 ώρες που κάναμε εμεις. Μαλιστα αρκετά σχολειά αλλά και τουρίστες το έχουν κάνει αρκετές φόρες.
Ξεκίνησα από τον Επταλοφο και προς την Αράχοβα από τον δρόμο .Μόλις πέρασα από την πρώτη πινακίδα αισθάνθηκα αρκετά πονάκια στα γόνατα μου.
Τηλεφώνησα στην Τζένη και τις ζήτησα να με συνάντηση για να αφήσω το ποδηλατο. Ετσι και έγινε αφού έβαλα αυτό το καταπληκτικό πλάσμα από κρύο τζελ στα πόδια μου στην επόμενη ώρα ξεκινούσα και πάλι την πορεία μου προς Δελφούς.
Μεγάλο το μονοπάτι .έπειτα από 20" έφτανα στην πρώτη πηγή αλλά είχα νερά και συνέχισα ανεβάζοντας τον ρυθμό μου καθως περπατούσα πολύ άνετα. Ένα μικρό εκκλησάκι με μια πινακίδα με ενημέρωνε για το που βρισκόμουν.
Ένα μικρό υδραγωγείο με δρόσιζε μίση ωρίτσα πιο κάτω καθώς η ώρα πήγαινε 12 αλλά το αεράκι που με συνόδευε ήταν το καλύτερο δροσιστικό.
Στο μονοπάτι συναντώ δυο Δανούς με τουριστικό οδηγό στα χεριά να ερμηνεύουν τις πολύ σημαντικές αρχαιότητες των Δελφών καθώς το απόγευμα θα επισκέπτονταν τον αρχαιολογικό χώρο.
1350μ και είμαι στο υψίπεδο των Καλλανιων. Ένα τεράστιο ξέφωτο, με νεράκι κρύο και λίγες θερινές κατοικίες το κάνουν ξεχωριστό. Από τα όμορφα οροπέδια που έχουμε περάσει με τον Παρνασσό στην πλάτη να μας θυμίζει ότι ακόμη είμαστε μέσα στον Εθνικό Δρυμό του. Παράλληλα με τον αγωγό του υδραγωγείου συνεχίζω και χωρίς αλλαγή στο υψόμετρο κατηφορίζω για Δελφούς, μόνος καθώς οι φίλοι που συνάντησα λένε ότι πηγαίνω πολύ γρήγορα εαυτούς.
Φάνηκε η θάλασσα .Από τα αριστερά μου οι Δελφοί και από κάτω ο κάμπος της Άμφισσας με τους ελαιώνες του, και στο βάθος η Ιτέα με ένα κρουαζιερόπλοιο να μπαίνει στο λιμάνι της.
Έκανα ένα τσάι και άραξα να απόλαυσω την θέα κάτω από μια ελιά. Από κάτω πλέον οι Δελφοί. Το ραντεβού μου είναι στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά βρίσκω την οικογένεια να κάθεται στο τέλος των σκαλοπατιών μέσα στο κέντρο των Δελφών απολαμβάνοντας, την όμορφη θέα..
Το απόγευμα μπήκαμε στο φερυ μποτ για το Αίγιο και φτάναμε στο Διακοπτο με πολύ ωραίες εικόνες από τους Δελφούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

E4 Greece

Ελληνική διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων διαδρομών Ε4 ΙΟΥΝ-ΙΟΥΛ 2008