Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ Ε4 ΗΜΕΡΑ 6η









ΑΜΥΝΤΑΙΟ –ΠΥΡΓΟΙ- ΤΡΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ
Σήμερα σηκωθήκαμε αρκετά πρωί έπρεπε να αφήσουμε την Στέλλα σε φιλικό σπίτι να πάει για ανασύνταξη δυνάμεων. Αρκετά ομαλή διαδρομή σχεδόν μονότονη καθώς περνά μέσα από καλλιεργημένες εκτάσεις, με αρκετή σκόνη και περνά και την παλαιή εθνική οδό Φλωρίνης-Εδέσσης .Μετά το χωριό Φαράγγι ακλουθήσαμε τις ταμπέλες που ήταν πολύ σωστά τοποθετημένες ,και ευδιάκριτες . Χωρίς να το καταλάβουμε ποδηλατούσαμε στο χωριό Πυργοι. Βρικεται στα 700μ υψόμετρο και είναι αρκετά κοντά στην Κοζάνη περίπου 45 χιλ. Κοντα του υπάρχουν και λείψανα αρχαίου οικισμού και τα τείχη της παλαιάς ακρόπολις.
Μεγάλο χωριό αρκετά στενα ,που μπορείς να χαθείς πολύ ευκολα, αν και τα σηματάκια είναι όλα καινούργια ,αλλά οι πολλές διακλαδώσεις σε μπερδεύουν.
Ακλουθήσαμε τις ταμπέλες προς το ορειβατικό καταφύγιο ,μαζί με το Ε4.
Διαδρομή μέσα από ροδακινιές και κερασιές, και το υψόμετρο ανεβαινει. Η ανάβαση γίνεται όλο και πιο ωραία αλλά ήπια. .Η θεά καταπληκτική καθώς πίσω μας ορθώνονται το Βίτσι ο Βορράς, και κάτω οι λιμνες οπωσ η Βεγοριτιδα.. Φτάνοντας στη θέση βραχωδες ,με τους χαρακτηριστικούς βραχους, στα αριστερά μας φτάνουμε στην βάση της κορυφης ,οπου χωρίζεται ο δρόμος αριστερά για το καταφύγιο του ΣΧΟ Πτολεμαιδας,και δεξιά για την κορυφη. Τελος για το ποδήλατο! Σακίδιο και στα επόμενα πέντε λεπτά περπατούσα σε μια διαδρομή καταπράσινη αλπική γεμάτη ζωή αρκετά βατή και πολύ ευχαριστεί το ρόλοι μου δείχνει 1400μ,και βρέθηκα στην περιοχή Μπες Μπουρναρ. Σήμανση ένας στύλος που δείχνει την κατεύθυνση και βρίσκομαι στο Ρόλοι στα 1700μ. Πορεία ανατολική και κατηφορίζω για τα Καλύβια του Τσαπου αλλά ξαφνικά κάνουν την εμφάνιση τους μια μικρή ομάδα από άγρια άλογα , που με κοιτάζουν από απόσταση. Ελεύθερα ανέμελα σε έναν κόσμο καθαρά δικό τους. Υπάρχει σήμα Ε4 με κατεύθυνση για το παλαιοχωρι, μέχρι εδω 3,5 ώρες με δυνατό βήμα. Στάση και στον δρόμο μας ο κάλος μας φίλος και οδηγός στην Νάουσα Νίκος Παζης.
Θα μας περίμενε και θα μας φιλοξενουσε ,οπως. Ο Νίκος ένα άτομο που έχει επενδύσει στην περιοχή όλα του τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του γνωστος σε ολόκληρη την κοινότητα της Νάουσας. Αφού άλλαξα πονούσαν τα πόδια μου μιας και την προηγούμενη εκανα115χιλ. Ποδηλατακι, αλλα να είναι καλά η πηγή του χωριού όπου έβαλα τα κουρασμένα ποδαράκια μου μέσα ,και ξαπόστασα.
Πηγαίνοντας για τα τρία πέντε πηγάδια περάσαμε από το Άνω Γραμματικό ,γυρίζοντας λίγο πίσω αλλά ο Νίκος ήθελε να νιώσουμε την τοπική φιλοξενία και μας πήγε σε ένα τυροκομειο ,να δοκιμάσουμε τοπικό Μπατζο!!
Με ζεστό ψωμάκι και καλή καρδιά μαζεύτηκε κόσμος και μας καλωσόρισαν .Συνεχεία και περνώντας από την Θέση Άγιος Παύλος άρχισαν οι καλημέρες ξανά .Μια νέα περιοχή κατάλληλη για την προετοιμασία αθλητικών σωματείων, με αρκετά γηπεδάκια ,αναψυχή και δραστηριότητες στην φύση όπως η τοπική βάση του Γιάννη στον ξενώνα << Πλειάδες>> .Με χαμόγελο και ανοιχτα χέρια το παλικάρι έτρεξε να μας φέρει πιροσκι από τα χέρια της μητέρας του που μόλις είχε φτιάξει. Τον καθησυχάσαμε όταν του είπαμε ότι θα στήσουμε τα αντίσκηνα μας απέναντι του ,και ήταν ανένδοτος .Θα μείνετε σε μένα χωρίς αντίρρηση, σας ακούω στο ραδιόφωνο και θέλω να βοηθήσω την προσπάθεια αυτή!!
Πιο κάτω καθώς συνεχίσαμε την περιήγηση μας στην Ναουσσα, πηγαμε από το τοπικό διαλογητηριο στο χωριό Ροδοχωρι ξακουστό για τα μεγάλα κεράσια του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αφού μαζέψουν τα κεράσια τα κορίτσια κάθονται και κάνουν την διαλογή και την συσκευασία τους. Φεύγοντας μας δάσωνε ένα καφάσι κεράσια που πήραμε με μεγάλη ευχαρίστηση. Κατηφορίζοντας αποκοιμήθηκα και όταν άνοιξα τα μάτια ,είπα στον Μιχάλη, που πάμε ! Είπε δεν ξέρω κάτι άλλο είχε στο μυαλό του ο Νίκος. Στάση στο κτήμα Κυρ-Γιάννη του κυρίου Μπουταρη .Με χαμόγελο Δημήτρης και η συνεργάτης του μας καλωσόρισαν και μας ξεναγούσαν στην περίφημη κάβα με θερμοκρασίες ασφαλείας κοντά στους 17βαθμους, για να μην πεταχτούν οι φελλοί όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης. Από τα πιο παλιά οινοποιεία στην Ελλάδα και με παράδοση αλλά και διεθνείς διακρίσεις και πρώτα βραβεία τα οποία φυλάσσονται στην διακριτική γωνία του κυρ-Γιάννη.
Η επίσκεψη στην <<Κούλα>> το ησυχαστήριο της οικογενείας ένας παλιός τούρκικος αναπαλαιωμένος πύργος στο κέντρο των αμπελιών .Δοκιμάσαμε λίγο από όλα τα κρασιά αλλά τα μάτια μας κλείνουν επικίνδυνα και με τρόπο λέω συνεχώς θα τα ξαναπούμε. Βγάζοντας την διαδρομή της επόμενης ημέρας οι συντηρητές του χιονοδρομικού ζήτησαν να μας ανεβάσουν με το λιφτ στην κορυφή της πίστας για να αντέξουμε την επόμενη μέρα.
Το σκεφτήκαμε αλλά η απόφαση μας ήταν αντιθετη!! Το βράδυ αρκετά δροσερό παραδοθήκαμε στα χέρια του Μορφέα με 15 βαθμούς κελσίου και σε ένα τοπίο μακριά από πολλά .Το καλοκαίρι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για τα ελληνικά βουνά. Μας λέει ο Γιάννης του ξενώνα Πλειάδες ότι για ένα σαββατοκύριακο το κόστος είναι περίπου 120ε στο ζευγάρι μαζί με πρωινό και γεύμα.
Νομίζω τιμή λογική σε σύγκριση με την θάλασσα που θέλαμε τα διπλά και όχι μόνον .Το τοπίο από μόνο του είναι ένα ιερό ησυχαστήριο καθώς έπεφτε η νύχτα, και τα αστερία έβγαιναν το ένα μετά το άλλο!!

E4 PATH GREECE 2008 - E 4

E4 PATH GREECE 2008 - FISI

E4 PATH GREECE 2008 - AGRO

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Περιπλάνηση στο Ε4 ημέρα 3&4




ΣΚΡΑ-ΛΟΥΤΡΑΚΙ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ- ΒΟΡΡΑΣ.

Αφού αφήσαμε μια υπόσχεση με τον Μιχάλη στους καταρράκτες του Σκρα ,ότι θα τα ξαναπούμε ….σε κάποια άλλη στιγμή ,πήραμε τον δρόμο για την πλατεία του Ιστορικού χωριού Σκρα. Άκρα του τάφου σιγή στο μικρό χωριό ,όπου αφού κάναμε μια στάση για φωτογραφία στο Μνημείο των πεσόντων πολεμιστών ,συνεχίσαμε για την πλατεία του χωριού .Δυο παππούδες μας είδαν και τρόμαξαν πρωί-πρωί με την τσίμπλα στο μάτι, και αναρωτιόταν τι κάνουμε εκεί και δεν είμαστε στην θάλασσα.
Δεν γνώριζαν τι ήταν το Ε4 αλλά τις ταμπέλες τις ήξεραν σαν νέα χάραξη της εθνικής οδου. Κάτι που κάποιος υποψήφιος είχε υποσχεθεί στους κατοίκους.
Σκληρό κομμάτι η έξοδος από το Σκρα και το μονοπάτι έδειξε νωρίς τα δόντια του, με θερμοκρασία αέρα 34 και πάλι ,πήρα τον ανήφορο για τον Αρχάγγελο .Ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο του δασαρχείου με προσπέρασε και με γέμισε σκόνη λες και ήμουν σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος.!
Δύσκολη διαδρομή καθώς το υψόμετρο ανεβαίνει απότομα ,και ζητάς λίγη δροσιά για να αλλάξει η ψυχολογία σου, αλλά έτσι θα γίνουμε φέτες κορμιά λέει ο Μιχάλης.
Ξαναβγήκα στην άσφαλτο για να μπω στο χωριό Αρχαγγελος ,που τερμάτισα στην πλατεία του χωριού όπου γίνονταν εργασίες ,και σύγχρονος μάζευαν και τα σταφύλια τους .Καθίσαμε σε ένα πολύ παλιό καφενείο που ονομαζόταν <<η περιπέτεια>.>
Η κυρά Καλλιόπη έκανε ένα τέταρτο να φέρει καφεδάκι αλλά χαλάκι της μας μάζεψε όλο το χωριό εκεί κοντά μας και να πει τι κάνουμε. Ήρθε και ο Μήτσος ένας τύπο ς χαμογελαστός με δυο καφάσια κεράσια στα χέρια του, και με βλέμμα αγερωχο, ρωτησε, ποιος είναι παντελής?
Εγώ του είπα, αμέσως .<< Σε άκουσα στο ράδιο Θεσσαλονίκη μόνο αυτό ακούω κάθε μέρα είναι η παρηγοριά μου εδώ επάνω ζω μόνος και ταξιδεύω τα βράδια στις σκέψεις μου.>>
Έπρεπε να τους αποχωριστούμε ,και να σφίξουμε καλά τα παπούτσια μας καθώς οι κατηφόρες ήταν απότομες και πολύ επικίνδυνες .Όπως μας είπαν οι ντόπιοι κανείς δεν πάει από εκεί αγόρι μου !Κρυφή διαδρομή του μονοπατιού από την μονή Αρχάγγελου ως την Φουστάνι ,και από εκεί στην Νότια όπου και γεμίσαμε τα παγούρια μας για την συνέχεια, δυσκολευτήκαμε καθώς όπως όλοι μάλλον γνωρίζεται όποιος έχει τέτοιο σηματάκι έξω από το σπίτι του το βγάζει γιατί δεν ταιριάζει. Από εκεί προς τον Άγιο Χαράλαμπο κάναμε βόλτα στην άσφαλτο και πάλι με κανονική σήμανση ,αλλά από το Λυκοστομον προς τα Λουτρά τα χρειάστηκα , γιατί πήγε 4.30 μμ και μάλλον τέλειωσαν τα καύσιμα μου ,αποτέλεσμα να κατεβώ και να σπρώχνω το ποδήλατο, ώσπου σε Κανά 2 χιλιόμετρα έφτασα στο Χωριό Λουτράκι .Στήσαμε την κατασκήνωση μας και πήγαμε στους καταρράκτες για βουτιά και ζεστό χαμάμ. ,Η στιγμή της χαλάρωσης ύστερα από μια κοπιαστική ημέρα είχε ήδη έρθει.
Κατεβήκαμε στην πόλη της Αριδαίας για ανεφοδιασμό ,και internet caféκαθώς η ασύρματη κάρτα δεν μπορούσε να στείλει τις εικόνες μας.
Δεν είχε ψυχή στην πλατεία γιατί είχε Euro και όλοι ήταν αποσβολωμένοι στην TV.
Ο Νίκος ένας νέος της περιοχής που δούλευε στο καφε ,ανελαβε να μας βοηθήσει με μεγάλη προθυμία. Ανάσανα στην κυριολεξια ,αυτή η γρήγορη τεχνολογία μας έχει αφήσει άφωνους.
Πέφτοντας για ύπνο σκαφτόμαστε τους ανθρώπους και τα μέρη που περάσαμε και σχολιάσαμε ολοι μαζί ότι η μέρα μας έμεινε στην Ιστορία και έχει μεγάλη άξια για εμάς.
4η μέρα Λουτράκι –Βορρας.


Αργήσαμε να ξυπνήσουμε και γκρίνιαζα το πρωί καθως η μικρή πριγκηπέσα δεν σηκωνόταν και ήθελε να δει παιδικά! Τώρα που θα τα εβλεπε, αυτό είναι ένα αλλά θέμα, που μάλλον ήταν συνεχεία από το νυχτερινό όνειρο που είδε.
Πορεία βορειοδυτική και όπως λένε οι κατάλογοι η πιο δύσκολη στην περιοχή ,αφού οπλίστηκα με υπομονή και φουλάρισα το camelback ανέβηκα στον <<Σωκράτη>>{είπαμε το ποδήλατο μας}και φτάσαμε στη Ορμα όπου αν δεν πας μέσα από την πλατεία δεν βρίσκεις διαδρομή Ε4.
Με το καλημέρα και η έξοδος από το χωριό ανηφορική και απότομη έως 16% κλίση.
Η άσφαλτος από την Ορμα ανέβηκε έως τα 650 μ υψόμετρο και μόλις είδα την δασική διαδρομή ανακουφίστηκα και άνοιξα τον ρυθμό μου, όχι για πολύ όμως καθώς ο χωκατοδρομος ήταν σε αγρία κατάσταση. Ένα ζευγάρι με προσπέρασε και ρώτησε για το μαύρο δάσος αλλά γύρισαν και φυγανε καθώς δεν θελαν να φύγουν μετά πόδια.
Συνάντησα στην άνοδο και έναν μεγάλο κερασοτοπο μπήκα στον πειρασμό αλλά δεν κατέβηκα και συνέχισα την ανάβαση όπου σας πληροφορώ ότι η ανάβαση στον Χορτιάτη η την Πάρνηθα είναι πιο εύκολη. Τρόμαξα καθώς έβλεπα να κατεβαίνουν 3 τεράστια φορτηγά, ξέρεται από εκείνα εκεί τα θεριά που είσαι σαν μυρμηγκάκι μπροστά τους. Τι κάνουν αναρωτήθηκα αλλά στην στιγμή βρέθηκα σε ένα εργοτάξιο όπου άλλαζε το σκηνικό του βουνού σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ,με πολύ μεγάλη δια πλάτυνση που μάλλον σίγουρα έφυγαν και τα δέντρα με την σήμανση του μονοπατιού .Καλημέρα είπα στον χειριστή της φαγάνας που περίμενε την σειρά του να πάρει χω μα και τον ρώτησα τι ετοιμάζουν !Την νέα οδό από τα Λουτρά του Μπάζα προς το χιονοδρομικό του Βορρα. Τζάμι !Όλα τάχει η Μαριορι στο πυκνό δάσος μέσα βρήκαν να κανουνε παρέμβαση.
Με άλλη ψυχολογία και αρκετές σκέψεις ανέβαινα ακόμα προς το διάσελο κάπου στα 1650μ ο δρόμος ηταν έτοιμος για άσφαλτο! Άντε να το πεις αυτό μονοπάτι.
Στα 1780 τα φορτηγά έπαιρναν την ξυλεία που έκοψαν για να γίνει οδρομος ,στου γύρω δρόμους ψυχή δεν κυκλοφορούσε βγήκα στην άσφαλτο και πήρα τον ανήφορο για το χιονοδρομικό ,καθώς δεν ήθελα να ζοριστώ μέχρι τον Νέο Σκοπό Φλώρινας.
Ανεβήκαμε στο εκκλησάκι να ανάψουμε ένα κεράκι για τον Σωκράτη και τον Πέτρο αντικρίσαμε όλες τις γύρω κορυφογραμμές καθαρές και μας συνεπήρε η ομορφιά .Στο κατέβασμα η μικρή μάζευε λουλουδάκια και τραγουδούσε κάνοντας μας και πάλι χαρούμενους.
Μείναμε στο χιονοδρομικό μπροστά μετά αντίσκηνα μας στα 2050μ υψόμετρο και ντυθήκαμε ζεστά εν μέσω καλοκαιριού.
Σήμερα θα κοιμόμασταν πιο δροσερά και πιο οικολογικά και ανέξοδα από όλους τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ Ε4 ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21-6-2008

Επιτέλους εκκινήσαμε σήμερα το πρωί λίγο αγχωμένοι αλλά με πολύ τρέλα και γεμάτοι ενθουσιασμό, αφού ο σκοπός μας μετρούσε τα πρώτα του χιλιόμετρα.
Ο Μιχάλης ,η Στελλα,ο Παντελής, και ο Γιωργος,με γρήγορες κινήσεις και αναγνώσεις επί χαρτου ,βρηκαμε το μονοπάτι Ε4 και κάπου στις 9.30 πμ αρχίσαμε να το προσκυνάμε! Ποδηλατώντας για 73 χιλ. καταφέραμε να διασχίσουμε μια περιοχή της Ελλάδος όχι ιδιαίτερα γνωστή για τα μονοπάτια της. Και αυτό γιατί μέχρι και την τελευταία 10ετια η περιοχή ήταν στρατοκρατούμενη και όχι προσβασιμη στον κόσμο.
Το <<μονοπάτι>> δεν είναι πια μονοπάτι αλλά ο συνδετήριος κρίκος των γύρω χωρίων με τα χωράφια τους. Σε διαφορετικά σημεία οι αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι κάνουν την εμφανιση τους ,καθώς και τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα είναι κι αυτά σκουπίδια καθώς έκλεισε ο κύκλος της ζωής τους.
Το τοπίο αλλάζει καθώς πατούσαμε τους πρόποδες του ορούς Μπελλες και άρχιζε να αλλάζει και η ψυχολογία μας καθώς δεν χτυπούσε το κινητό η δεν ήμασταν μποτιλιαρισμένοι μέσα στο αυτοκίνητο μας, αλλά η σκέψη μας οργίαζε καθώς οι ματιές μας ήταν αχόρταγες μπροστά στο θέαμα που ανοιγόταν μπροστά μας.
Η λίμνη Κερκινη φάνηκε στα αριστερά μας με την στάθμη της πεσμένη καθώς αυτή την εποχή συντηρεί τις καλλιέργειες του κάμπου, που αρδεύει αρκετά κυβικά νερού την ημέρα Το τοπίο αλλάζει προς τα άνω Πορροια καθώς πρασινίζουν όλα από τα θεόρατα πλατάνια και τις καστανιές, καθώς το βουνό δίνει τεράστιες ποσότητες νερού που καταλήγουν στην Λίμνη.
Μικρή στάση στα Πορροια καθώς η θερμοκρασία αγγίζει τους 34 βαθμούς, και η ανάγκες μας σε υγρά είναι υπερβολικά αυξημένες .και η επιλογή των camel back ήταν η πιο σωστή, μεγάλη κατηφόρα προς την Ροδόπολη μαζεύτηκε πολύ γρήγορα πάλι με το ποδήλατο παρόλο που ήταν άσφαλτος, είπαμε όσο πιο πολύ μπορούμε να είμαστε μακριά από το αυτοκίνητο πράγμα που σήμερα το κάναμε.
Η σήμανση σε όλη αυτή την περιοχή είναι ευκρινής δεν μπορείς να χαθείς εύκολα αλλά κατά το απόγευμα και αφού περάσαμε το χωριό Θεοδωρειο τα πράγματα σκούρυναν καθώς αρχίσαμε την ανάβαση μας στο Όρος Δισσορο, όχι το πεντάλ δεν γύριζε αλλά ούτε και το μονοπάτι περνούσε λόγο της πολύ πυκνής βλάστησης και όπως φαινόταν τα τελευταία χρόνια δεν πέρασε ψυχή από εδώ. Ήταν το μεγαλύτερο υψόμετρο σήμερα και το έχουμε παρακάνει καθώς το τοπίο μας έχει συνεπάρει.
Νύχτωσε βαθειά και πατούσαμε τα πεντάλ. όσο πιο πολύ μπορούσαμε ,για να πάμε στο ραντεβού μας με τον Μιχάλη στο αυτοκίνητο. Όταν φανήκαν τα φώτα του Μυριοφυτου κάναμε στάση και ειδοποιήσαμε τον Μιχάλη να μας παραλάβει καθώς πατήσαμε άσφαλτο στο Ε4.

Ε4 ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ 22-06-2008

ΔΟΙΡΑΝΗ—ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΚΡΑ.

Μετά την χθεσινή πρώτη μέρα ,που ήταν αρκετά δυνατή! Σήμερα ξεκινήσαμε μπροστά από την συνοριακή γραμμή Ελλάδος Σκοπιών, από άσφαλτο για 6 χιλιόμετρα ,από το χωριό Ακρίτας και με κατεύθυνση δυτική και θέα την λίμνη Δοϊράνη ,κατηφορίσαμε προς το Πολυκαστρο όπου με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι το μονοπάτι έγινε και εδώ σύγχρονο. Ίσως θα πρεπε να αλλάξει την πορεία του προς άλλη κατευθυνση ,γιατι σε λίγο θα χτιστή και θα πυκνοκατοικηθεί.
Από το Πολυκαστρο και πάλι με κατεύθυνση βορειοδυτική, αφού περάσαμε την γέφυρα του ποταμού Αξιού κάναμε δεξιά και ανηφορίσαμε προς το χωριό Πηγή.
Γλυκό ανηφορικό κομμάτι που μας προετοιμάζει για το τι θα επακολούθηση στην συνεχεια .Περιοχη ιστορικη με πολλές μάχες και στους δυο πόλεμους.
Στην διάρκεια της ανάβασης μας συναντήσαμε μια ταμπέλα με το μονοπάτι και από εκεί πάνω ακόμη μια όπου μας έδινε πορεία προς ένα Αγρόκτημα επισκέψιμο με την διακριτική ονομασία το κτήμα στο μπαιρι!
Ο Μιχάλης έφτασε στο ραντεβού από την άσφαλτο και όταν του το έδειξα μου είπε δεν έχουμε χρονο! Ήθελα να το δω καθώς καταγράφουμε τα πάντα σε σχέση με το Ε4,και αυτό ήταν εκεί πάνω στο μονοπάτι.!! Μας υποδέχτηκε ένας χαμογελαστός τύπος ονόματι Κώστας όπου μόλις είδε ένα αυτοκόλλητο που είχαμε στην μπλούζα μας χάρηκε ιδιαιτέρως. Βρεθήκαμε σε ένα πολύ φιλόξενο χώρο όπου κανείς μπορεί να επισκεφτεί καθημερινά με είσοδο μόλις τρία ευρώ ,και να απολαυση μια ωραία βόλτα με άλογα η να πιει έναν ήσυχο καφέ με θέα τον Αξιό ποταμό και τον κάμπο! Ο Κώστας καθαρόαιμος τύπος γεμάτος περιπέτεια και ιστορία παλαιοτέρα κάπου το 2001 είχε φτάσει μέχρι την Αθήνα με τα πόδια συντροφιά με το μουλάρι του ,όπου δεν το ανέβηκε ποτέ για να μην το επιβαρύνει, Κάνοντας έτσι μια εναλλακτική διαμαρτυρία στην τότε κυβέρνηση για κάποια έκταση που ζήτησε να του παραχωρηθεί προκειμένου να ασχοληθεί με τον φουτουρισμού!
Αφού ανανεώσαμε το ραντεβού μας και έπαιξε και η Στέλλα με ότι τετράποδο κυκλοφορούσε ελευθερο ,χεραιτησαμε τον Κώστα και φυγαμε, προς το χωριό Πηγή.
Η πεσμένη γέφυρα που μας οδηγούσε προς τα μεταλλεία του Ζορμπά, ήταν σχεδόν έτοιμη και το σηματάκι του μονοπατιού επάνω της .Σε 200 μέτρα έκανα αριστερά σε εγκαταλελειμμένο δρόμο. θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς αλλά η φύση ευωδιαστή καταπράσινη και τα νερά διπλά μου να τρέχουν σχεδόν παντού. Από εδώ κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οι Γάλλοι είχαν στήσει ένα μίνι δίκτυο διανομής υλικών πολέμου ,την περίφημη γραμμή De cοvile. Πήρε την ονομασία της από τον γάλλο στρατηγό Παύλο Ντε κοβιλ.
Με είχε προετοιμάσει ο Κώστας φεύγοντας ότι το μονοπάτι έχει πέσει από κατολίσθηση και έργα στην κύτη του. Βεβαία δεν γύρισα πίσω αλλά συνέχισα βάζοντας το ποδήλατο στην πλάτη. Η διαδρομή ήταν πολύ απαιτητική, δύσκολη θαλεγα καθώς το μονοπάτι χάνεται και η μοναδική σήμανση εκτός από μια ταμπέλα είναι ανύπαρκτη, Δεν υπάρχει κάτι άλλο για να βοηθήσει τον πεζοπόρο να βρει την πορεία του. Δεν έστριψα έγκαιρα και βγήκα στην κορυφή του φράγματος της λίμνης των Μεταλλείων.
Αφού συμβουλεύτηκα τον Μιχάλη στον ασύρματο συνέχισα για τους καταρράκτες του Σκρα σε χωμάτινη διαδρομή χωρίς σήμανση σε αρκετό και σημαντικό τμήμα του μονοπατιού. Μια μεγάλη φαγάνα έκλεινε τον δρόμο του μονοπατιού καθώς έκανε και εδώ έργα διαπλάτυνσης .Αφού τον χαιρέτησα τον ρώτησα αν είμαι στον σωστό δρόμο! Αφού έγνεψε καταφατικά συνέχισα με αρκετή κούραση στα πόδια και με ρυθμό αρκετά σταθερό και αργό καθώς είχα συμπληρώσει ήδη πάλι ένα εξάωρο. .
Φάνηκε η άσφαλτος και μαζί Μιχάλης με την Στέλλα όπου με ενημέρωσαν ότι έφτασα στο χωριό Σκρα. Κατέβηκα από τον Σωκράτη που μου δίνει πολύ δύναμη {όπου Σωκράτης μικρός γιος του φίλου μου Ηλία που δίνει τον δικό του αγώνα με την ζωή }ίσως φταίει και το χρώμα του ποδήλατου που μου δίνει ευχάριστη διάθεση και ψυχολογία .Κατηφορίζοντας προς τους καταρράκτες αντικρίσαμε την ολοκαίνουργια άσφαλτο όπου δεν ήταν και λίγοι αυτοί που βρισκόταν κάτω για το μπάνιο τους.
Θα διανυκτερεύσουμε εδώ σήμερα το σημείο είναι μοναδικό αλλά το νερό παγωμένο.
Σήμερα είμαστε με τα αντίσκηνα μας σε κατάσταση κατασκήνωσης .



Παντελής Τζερτζεβελης
Ε4

Ελληνική διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων διαδρομών Ε4 ΙΟΥΝ-ΙΟΥΛ 2008

ΕΚΚΙΝΗΣΗ (Από την Κουλάτα (Βουλγαρία) ο δρόμος διασχίζει τα σύνορα στον Προμαχώνα (Ελλάδα).

21/06/2008 Προμαχώνας - Νέο Πετρίτζι – Ροδόπολη – Δοϊράνη – Πολύκαστρο

22/06/2008 Πολύκαστρο – Αρχάγγελος – Φουστένι – Λουτράκι

23/06/2008 Λουτράκι – Σκοπός - Φλώρινα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Ι (Βόρειο Τμήμα): Φλώρινα - Πύργοι

24/06/2008 Φλώρινα σύνορα

25/06/2008 Πύργοι – Σέλι, Νάουσα

26/06/2008 Παναγία Σουμελά – Ριζώματα, Βέροια

27/06/2008 Σέρβια Βελβεντό

28/06/2008 Βελβεντό – Καταφύγι Κοζάνης

29/06/2008 Άνω Μηλιά - Δερβένι

30/06/2008 Λιτόχωρο

01/07/2008 Σκολιό - Λιβαδερό

02/07/2008 Λιβαδερό - Φλαμπουρέσιο – Τρίκαλα - Καλαμπάκα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΙ (Μεσαίο τμήμα): Μετέωρα - Βραγγιανά

03/07/2008 Μετέωρα – Βραγγιανά - Καρδίτσα

04/07/2008 Άγραφα

05/07/2008 Βαρβαριάδα – Καρπενήσι

06/07/2008 Καρπενήσι – Κρίκελλο – Άμπλιανη

07/07/2007 Καλοσκοπή - Αγόριανη

08/07/2008 Αράχωβα - Δελφοί

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΙΙ (Νότιο Τμήμα): Δελφοί – Διακοφτό

09/07/2008 Πελοπόνησος – Αίγιο - Διακοφτό - Καλάβρυτα

10/07/2008 Καλάβρυτα –

11/07/2008 Πλανητέρο - Τρίπολη

12/07/2008 Λυκούρια

13/07/2008 Δάρας

14/07/2008 Βυτίνα

15/07/2008 Καταφύγιο Μαινάλου

16/07/2008 Ξεκούραση

17/07/2008 Αγ. Πέτρος

18/07/2008 Βρέσθενα

19/07/2008 Σπάρτη

20/07/2008 Μυστράς - Αναβρυτή

21/07/2008 Ταΰγετος

22/07/2008 Καταφύγιο Ταυγέτου - Μονή Παναγίας Γιάτρισσας

23/07/2008 Μονή - Γύθειο

E4 Greece

Ελληνική διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων διαδρομών Ε4 ΙΟΥΝ-ΙΟΥΛ 2008